Salutacions | Rally Bus Classic Barcelona

Des de la Presidència de la Generalitat de Catalunya

SALUTACIO DEL MOLT HONORABLE PRESIDENT DE CATALUNYA PER A LA VIII EDICIO DEL RAL.LI D’AUTOBUSOS CLÀSSICS

Un any més, i per vuitena vegada, els vehicles que s’exposen i els que participen en el Ral.li d’Autobusos Clàssics Barcelona – Caldes de Montbui ja estan a punt per enlluernar, ser admirats i deixar bocabadades a les nombroses persones que no volen perdre l’oportunitat de gaudir d’aquests històrics mitjans de transport de viatgers, unes autèntiques joies que van formar part de la vida de molts ciutadans de Catalunya.

La memòria històrica dels nostres avis i àvies i els seus records en les aventures i desventures que van viure de joves, per poder fer allò que avui ens sembla tan senzill i quotidià com és moure’s per Catalunya, es fa ben visible aquests dies, amb un Hispano Suiza de 1925, un Rochet Schneider de 1928 i un Ford AA de 1929, tres busos que enfilaran orgullosos des de l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona cap a terres vallesanes fins a arribar a Caldes de Montbui.

L’esdeveniment serveix per recordar una època que avui ens sembla molt llunyana, però que en el fons no ho és tant. És també una gran ocasió per posar en valor el patrimoni del transport col.lectiu de viatgers sobre pneumàtics que tenim a Catalunya.

Tres entitats de diferents àmbits – l’Empresa Sagalés, la Fundació dels Transports de Barcelona i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos- s’han aplegat novament per fer conèixer al públic la tasca que duen a terme per guardar, conservar i restaurar els vehicles, una tasca artesana, dedicada i que requereix grans dossis de passió i dedicació. Crec, doncs, que és del tot just que es reconegui l’esforç que realitzen des de fa vuit anys per mostrar i fer circular els vehicles.

Alhora, ens adonem de la utilitat, la vigència i els beneficis de l’autobús i del transport públic en general, potser més que mai. Un trajecte en bus representa una gran quantitat d’avantatges ambientals, econòmics i socials per a tothom, unes virtuts que des del Govern estem potenciant, com posa de manifest el Pla de Viatgers de Transports Públics de Catalunya 2020 recentment aprovat o la implementtació de la xarxa d’autobusos d’altes prestacions exprés.cat.

Les meves darreres paraules són per desitjar que la celebració de la VIII edició del Ral.li sigui tot un èxit i que espectadors, participants i organitzadors gaudeixin tot compartint una part de la nostra història.

Carles Puigdemont i Casamajó

Barcelona, maig de 2017

Des de l'Alcaldia de Barcelona

El cap de setmana del 3 i 4 de juny torna el Ral·li d’Autobusos Clàssics de Barcelona a Caldes de Montbui i l’exposició de vehicles històrics que sempre l’acompanya, enguany ja en la seva vuitena edició. Una cita que, entre altres coses, permet conèixer millor el que ha estat una part fonamental de l’evolució de Barcelona i la seva àrea metropolitana de la mà del transport públic.

Fent un fàcil joc de paraules podem afirmar que aquest esdeveniment és dues vegades clàssic. En primer lloc, pel que representen aquests autobusos per al nostre patrimoni històric, social i cultural. Una important herència que pertany a tota la ciutadania. D’altra banda, perquè després de vuit edicions es tracta d’una cita consolidada i ja esperada per molts de nosaltres per poder gaudir d’uns vehicles que estan lligats a la nostra memòria.

L’autobús és avui, gràcies a la tecnologia i als nous combustibles més respectuosos amb el medi ambient, un dels mitjans de transport col·lectiu més eficient. Una alternativa real, eficaç i sostenible al cotxe. Curiosament, en els seus inicis també va ser contemplat com a una alternativa encara que per motius diferents. En aquells temps no tothom podia tenir accés al vehicle particular i el transport públic, especialment l’autobús, era una solució pràctica i econòmica per a la mobilitat ciutadana.

Una part important d’aquesta història del transport públic la podem veure a l’exposició de vehicles, on constatem com han evolucionat els autobusos per dins i per fora. Moltes d’aquestes peces tenen un important valor i s’han pogut conservarcom un llegat gràcies a l’esforç i dedicació de moltes persones, particulars, associacions, entitats, empreses i institucions, als que cal agrair el treball desinteressat que porten a terme per salvaguardar i difondre aquest llegat. És el cas de Sagalés i ARCA, coorganitzadors del ral·li i col·laboradors imprescindibles d’aquesta iniciativa juntament amb la Fundació TMB i els ajuntaments de Barcelona i de Caldes de Montbui.

Moltes gràcies perquè la seva dedicació, i també la d’un entusiasta equip de voluntaris, fan possible que l’esdeveniment arribi un cop més puntual a la seva cita anual.

Mercedes Vidal

Des de l'Alcaldia de Caldes de Montbui

A l’avinguda Pi i Margall de la vila de Caldes de Montbui hi ha des de fa uns mesos un espai d’exposició de cotxes antics de la companyia centenària Sagalés. Al davant sempre hi ha ulls curiosos, alguns de veïns reincidents que, per vegades que passin, no poden evitar tornar a admirar aquestes joies històriques.

 

La nostra curiositat pel nostre passat és innata, és la curiositat per nosaltres mateixos. I aquesta exposició permanent n’és una mostra. Com també ho és el Ral·li d’Autobusos Clàssics, un gran exemple de l’expectació que genera entre la ciutadania qualsevol gest de reconeixement, de recuperació i d’exhibició d’elements que expliquen la nostra història. 

 

Un any més, em plau felicitar als organitzadors per aquesta jornada festiva, en la que ens permetem rodar amb més lentitud a dalt d’un vehicle clàssic o antic, enretirant el peu de l’accelerador i concedint-nos un respir per recordar qui som i d’on venim. 

 

A TMB, ARCA i Sagalés, els tornem a agrair que facin possible l’exposició i la circulació de cotxes que van formar part de la vida de molts ciutadans. Són vehicles que la modernitat i  l’avenç tecnològic han desplaçat de les carreteres, però no de la nostra memòria col·lectiva ni del nostre interès pel passat.

 

Feliç Ral·li i per molt anys! 

.

Jordi Solé i Ferrando

Des de l'organització

Amb la d’enguany ja són vuit les edicions del Ral·li d’Autobusos Clàssics Barcelona – Caldes de Montbui. Al VIII Ral·li Internacional d’Autobusos Clàssics Barcelona – Caldes de Montbui hi participen un bon grapat de vehicles de diferents èpoques i fan un recorregut de 40 quilòmetres entre la capital catalana i la població del Vallès Oriental; a més de l’exposició de vehicles històrics de diferents èpoques i curosament restaurats que té lloc a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona. En conjunt és un esdeveniment esperat per molts aficionats i una oportunitat única per reviure la història del nostre transport públic de superfície.

Vuit anys no són molts si els comparem amb una història més que centenària lligada a l’evolució de les nostres ciutats, però representen una fita important per a totes les persones que organitzen l’esdeveniment de forma desinteressada i amb la il·lusió de salvaguardar i difondre aquest patrimoni històric, cultural i social, que és també memòria viva i una part important dels nostres valors.

Esperem que aquesta jornada festiva i cultural, organitzada per l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos, Empresa Sagalés i la Fundació TMB, segueixi endavant per molts anys i amb el mateix entusiasme que ha tingut sempre.

CopyRight © Rally d'Autobusos Clàssics de Barcelona 2017. Todos los derechos reservados.